Welkom – Uitstelgedrag

Uitstelgedrag

Hallo en welkom op mijn blog!

Ik kreeg opeens zo’n drang om te schrijven dat ik deze blog begonnen ben. Ik heb altijd al een drang gehad om te schrijven. Verhalen, liedjes, rijmpjes, maar nog nooit een blog. Toch wist ik altijd wel dat ik hier enigszins aanleg voor zou hebben, aangezien ik altijd al dagboeken bij hield, lijstjes maakte van dingen en liedjes schreef. Ik wil mijn blog gebruiken om mijn gedachten, ervaringen en verwonderingen met jullie te delen. Wie weet, vind ik het wel zo leuk om te doen, dat dit een wekelijk iets wordt. Wie weet?

Ik vond uitstelgedrag een mooi thema voor mijn eerste blog, omdat een persoonlijke blog iets is waar geen deadline op staat en dus iets was wat ik uitstelde. Dit wilde ik altijd al eens maken, maar het kwam er niet van. Te veel twijfels, te weinig motivatie, of het probleem dat je eerst andere dingen moet regelen voordat je kan beginnen (een website maken bijvoorbeeld). Ergens is dit wel waar, maar tegelijkertijd ook een excuus om het niet te gaan doen. Hoewel dit raar is, want je wilt het toch graag? Waarom doe je het dan niet?

Afgelopen weekend was ik op bezoek bij een vriendinnetje van mij. Ik ken haar nog van de middelbare en die vriendschap houdt nog steeds stand. Dat vind ik altijd echt de fijnste vriendschappen. Dat je elkaar niet elke dag hoeft te zien, maar vanaf het moment dat je bij elkaar bent is het weer zoals altijd. Gemakkelijk en gezellig. Zoals het vroeger ook al was. Hier heb ik al eens een liedje over geschreven met de titel ‘Nothing has Changed’.

Nu konden we niet echt iets gaan doen, want buiten regende het constant. Dus besloten we te gaan lunchen samen. We kwamen in gesprek over stress en motivatie en dat we dat allebei op dit moment niet echt voelen. Tuurlijk krijg je wel dingen gedaan en het lukt wel om uit bed te komen (na een uurtje of zo), maar je hebt constant het idee dat je meer kan doen op een dag. Je verlangt meer van jezelf dan je werkelijk hebt gedaan die dag en dat werkt enorm teleurstellend en voelt als falen. Ook hier heb ik wel eens een lied over geschreven, genaamd ‘Auburn Hair’.

En dan vooral ook: er zijn van die taken die je altijd al eens wilde doen, maar er niet van komen, omdat het iets is wat je jezelf hebt opgelegd, maar daardoor heeft het geen deadline. Iets als: ik wil meer gaan sporten of ik wil eens een eigen website maken. Dat zijn dan dingen die er niet van komen, omdat je er geen druk bij voelt. Terwijl opdrachten die je voor je studie moet doen, die doe je wel, want daar zit een deadline op en ook komt sociale druk daar om de hoek kijken. Je wilt niet aan anderen laten merken dat je je deadlines niet haalt, dat is niet professioneel.

Zo besloten we om elkaar een deadline op te leggen. De zondag van 28 maart moeten we allebei een bepaald iets hebben gedaan. Iets wat we al een hele tijd wilden doen, maar wat er maar niet van komt. Voor haar was het een website bouwen voor zichzelf. Voor mij instrumentalisten en een producer vragen voor mijn single release plan en ook een datum plannen om dit te gaan uitvoeren. Allebei vonden we dit taken die nu echt eens moeten gaan gebeuren, maar er maar niet van komen omdat we geen druk voelen. We besloten de deadline echt hard te maken, dus als een van ons zijn taak niet haalt in deze twee weken, dan betaal je de ander 20 euro. Net zo’n bedrag dat het nog niet drastisch is als je het verliest, maar wat wel vervelend is als je het moet geven aan de ander (met daarbij ook de schaamte dat je je taak niet gedaan hebt en dan het bedrag moet gaan overmaken op de ander haar rekening).

We gaan op deze manier eens kijken of we samen wel wat sociale druk kunnen veroorzaken en zo allebei wel aan de slag gaan. Ik zal jullie op de hoogte houden en zondag 28 maart een update geven of het bij ons beiden is gelukt of dat ik wellicht 20 euro rijker of armer ben geworden. 

Ik raad je aan om eens het filmpje ‘Inside the Mind of a Master Procrastinator’ te kijken. Dit is een TEDtalk over het onderwerp ‘uitstelgedrag’. Het geeft niet echt oplossingen, maar wel vooral veel inzicht. Ik denk namelijk dat heel veel mensen hier last van hebben en niet echt veel oplossingen hebben.

Ik kan je wel wat kleine concrete tips geven die mij helpen om meer gedaan te krijgen. Dus hier komen 8 tips voor meer motivatie en anti-uitstelgedrag!

  1. Maak een dagelijkse to-do list : je hebt waarschijnlijk wel een algemene to-do-list liggen met alles erop wat je ooit gedaan wilt krijgen, of wellicht kleinschaliger: wat je deze maand moet doen. Toch lukt het dan niet om echt iets gedaan te krijgen, een maand voelt te lang. Je voelt dan de drang niet en gaat dus uitstellen of doet het helemaal niet. Als je een to-do-list per dag maakt is het een stuk behapbaarder. Je moet dan wel realistisch kunnen zijn qua hoeveel je kan doen op een dag, maar het kan goed werken. Je voelt namelijk meer druk. Het moet die dag gebeuren, want voor morgen heb je weer een nieuwe to-do-list. Tip: maak je dagelijkse to-do-list wel de dag van te voren, zodat je ’s ochtends er meteen aan kan beginnen. Als je dit op de dag zelf doet, ben je de ochtend al kwijt aan bedenken wat je eens zal gaan doen die dag.
  2. Eat the frog’: Dit is een concept wat ik op mijn studie heb geleerd. Het houdt in dat je eerst je vervelendste taken doet en de makkelijkere taken daarna. Kijk je heel erg op tegen een telefoontje wat je moet plegen, doe dat dan juist als eerste. Dan ben je ervan af en zullen je andere taken een stuk gemakkelijker gaan en hoef je niet de rest van de dag er tegen op te kijken.
  3. 2 minuten regel: alles wat je in 2 minuten kan doen, doe dat dan meteen. Stel dit niet uit. Kan je dat mailtje wat nu binnenkomt, in 2 minuten beantwoorden, doe het dan nu meteen en stel het niet uit. Kan het niet in 2 minuten, dan komt het op je to-do-list terecht. Je zal merken dat veel dingen wel in 2 minuten gedaan kunnen worden en deze spoken dan niet nog langer door je hoofd.
  4. 2 minuten regel nogmaals: deze is net iets anders. Deze gaat er vanuit dat je iets voor 2 minuten gaat doen. Als je bijvoorbeeld graag wilt songwriten, maar het niet doet, dan ga je het vandaag eens voor 2 minuten doen. Super kort 2 minuten. Grote kans dus dat je er uiteindelijk langer mee bezig bent en misschien wordt het wel een half uurtje. Die 2 minuten werken motiverend, omdat het zo kort en behapbaar is.
  5. Volgende dag voorbereiden: dit is iets wat ik veel doe en heeft een overlap met je dagelijkse to-do-lijst die je de dag van tevoren maakt. Het is verstandig om alvast je kleding voor de volgende dag klaar te leggen, wellicht je ontbijt al te maken (overnight oats) en je tas alvast in te pakken. Dit scheelt allemaal heel erg in de ochtend, waardoor je meer motivatie hebt om uit bed te komen en ’s ochtends meteen lekker aan de slag kan gaan. Alles wat je de avond van tevoren kan doen is mooi meegenomen.
  6. Grote taken opdelen in kleinere taken: het gaat er echt allemaal om dat taken behapbaar zijn. Dus makkelijk en snel, want dat is waar we van houden. Een grote taak als iets van: ‘ik wil een eigen bedrijf beginnen’ is niet realistisch. Het is te groot en te onoverzichtelijk. Als je dit opdeelt en kleine subtaken en die subtaken ook weer opdeelt in kleinere taken, dan komt het uiteindelijk op neer dat je vandaag misschien wat mailtjes moet sturen. Dat is behapbaar, dat is te doen en zorgt er toch voor dat je wat stappen zet richting je droom.
  7. Deadlines stellen met anderen: of dit goed werkt ben ik natuurlijk nu voor jullie aan het uitproberen, maar ik verwacht wel dat dit werkt. Er komt sociale druk bij kijken, en enigszins stress en dat helpt om gemotiveerd te raken. Je kan wel deadlines voor jezelf stellen, maar dan hangt er nog steeds niks vanaf en voel je dus niet zoveel druk. Als goed voorbeeld doe ik zelf wel eens een ’30 minutes songwriting challenge’, waarin ik dus in 30 minuten een liedje van kop tot staart moet hebben geschreven. Door de druk en stress ga je heel efficiënt werken en ga je ook echt iets doen. Aan het eind van die 30 minuten heb ik altijd een goed liedje geschreven waar ik blij mee ben. Deadlines stellen helpt om dingen gedaan te krijgen.

8. Vind iets wat je motiveert: ik merk zelf dat ik gemotiveerd raak van het zien van andere mensen die druk bezig zijn. Een bibliotheek vol studerende studenten of een stad vol mensen die bezig zijn met van alles. Ik krijg dan het gevoel dat ik ook wat moet gaan doen en ik krijg er dan ook zin in. “Iedereen is iets nuttigs aan het doen, dus jij moet dat ook gaan doen”. Het werkt goed als je weet wat je motiveert en dit op die manier kan benutten.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips! Misschien kende je er al een aantal, gebruik je sommige al of wellicht is het totaal nieuw voor je. Happy to help 🙂

Als je zelf nog goeie tips hebt om uitstelgedrag te voorkomen en gemotiveerd te raken, laat het dan vooral hieronder achter!

Tot zo ver mijn eerste blog. Ik hoop dat jullie het wat vonden!

Posted in: Persoonlijk, Tips en tricksTagged: , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.